Klimatske promjene ne poznaju granice

Klimatske promjene ne poznaju granice

Posljedice klimatskih promjena jedne su od najvećih prijetnji čovječanstvu danas. Predviđa se da će se ti učinci pojačati u desetljećima koja dolaze. Temperature rastu, ledenjaci se tope, razina mora raste i sve su češći ekstremni vremenski uvjeti koji donose opasnosti kao što su poplave, suše i nepodnošljive temperature.

Klima na našoj planeti stalno se mijenjala, obično kao rezultat prirodnih uzroka kao što su sitne promjene u putanji Zemlje oko Sunca, vulkanske aktivnosti i nestabilnosti u klimatskom sistemu. Međutim, ljudi imaju sve veći utjecaj na klimu upotrebom fosilnih goriva, sječom šuma i masovnim uzgojem stoke.

U prošlosti su klimatske promjene bile spore, ali sada se nalazimo u razdoblju brzog zagrijavanja. Ljudske aktivnosti otpuštaju velike količine stakleničkih plinova u atmosferu, što dovodi do pogoršanja učinka staklenika i do sve toplije klime.

To nije problem koji možemo odgađati za sutra, jer će naše djelovanje danas odlučiti u kakvom svijetu ćemo živjeti u bliskoj budućnosti.

Smanjenje i eliminiranje uzroka klimatskih promjena su dužnosti svih nas – jer KLIMATSKE PROMJENE NE POZNAJU GRANICE.