HEP Lansirana stranica Hepi za slijepe i slabovidne osobe

HEP Lansirana stranica Hepi za slijepe i slabovidne osobe

HEP Opskrba je prvi opskrbljivač u Hrvatskoj koji je internetsku stranicu prilagodio slijepim i slabovidnim osobama

LANSIRANA STRANICA Hepi ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE

  • Prilagođena internetska stranica Hepi dio je projekta Udruge slijepih Zagreb „Mreža za sve“, za koji je HEP omogućio nabavu specijalne računalne opreme.

ZAGREB, 13. travnja 2021. – Danas je u sjedištu Hrvatske elektroprivrede, u nazočnosti predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića i predsjednika Udruge slijepih Zagreb Branimira Šutala, pokrenuta prilagođena verzija internetske stranice HEP Opskrbe za kupce električne energije kategorije kućanstvo Hepi.

Prilagodba stranice Hepi dio je projekta Udruge slijepih Zagreb „Mreža za sve“, koji za cilj ima pružanje stručne pomoći organizacijama koje se odluče prilagoditi svoje internetske stranice slijepim i slabovidnim osobama. Realizaciju projekta omogućila je donacija HEP-a u iznosu od 80 tisuća kuna kojom je nabavljena sofisticirana računalna oprema potrebna za edukaciju osoblja i testiranje programskih rješenja.

U ovom projektu vodili smo se načelom da svi naši kupci imaju jednako pravo i mogućnost pristupa našim uslugama, tim više što je riječ o ranjivoj skupini naših sugrađana, za čije potrebe uvijek imamo maksimalno razumijevanje. Financijska pomoć za realizaciju projekta Udruge slijepih dio je našeg ukupnog programa ulaganja u zajednicu. Tako je primjerice ovih dana zaključen već jedanaesti po redu javni natječaj za donacije na temelju kojeg svake godine doniramo više od stotinu humanitarnih projekata, a uskoro ćemo objaviti i novi javni poziv za realizaciju projekata energetske učinkovitosti u ustanovama javnog sektora koje skrbe za osjetljive skupine stanovništva, a čija se izvedba financira iz fonda HEP Opskrbe za proizvod ZelEn“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

U Hrvatskoj je registrirana 17.371 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, od čega je samo na području Zagreba i zagrebačke županije gotovo dvije tisuće slijepih i slabovidnih osoba. Stoga je HEP Opskrba u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb, kao jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj, pokrenula prilagodbu svoje internetske stranice Hepi, a na temelju EU direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora slijepim i slabovidnim osobama, koja je u hrvatsko zakonodavstvo prenesena Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske. Udruga slijepih Zagreb osnovana je prije 70 godina, a brine o poboljšanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba kroz njihovo zapošljavanje i poticanje uključivanja u društveni život. Značajno područje rada udruge  je i edukacija članova u korištenju računalne opreme i novih tehnologija.

Zahvaljujemo HEP-u što je među prvima prepoznao značaj digitalne pristupačnosti web sadržaja i aplikacija slijepim i slabovidnim osobama. Predstavnici HEP-a obratili su nam se 2018., točno godinu prije nego što je zakonska obveza za prilagodbu ovih sadržaja stupila na snagu u Republici Hrvatskoj. Tvrtka je primijenila model za izradu pristupačnosti u koji su bili uključeni educirani web developeri za standard web pristupačnosti i uključila naše članove u testiranje pristupačnosti web sadržaja. Isto tako zahvaljujem HEP-u na sponzorstvu zahvaljujući kojem je nabavljena informatička oprema prilagođena za korištenje slijepim osobama na informatičkim i drugim edukacijama u Udruzi slijepih Zagreb“, izjavio je predsjednik Udruge slijepih Zagreb Branimir Šutalo.

Za prilagodbu stranice Hepi korištena je web pristupačnost po WCAG standardima s AA stupnjem prilagodbe. Za korištenje je prilagođena osnovna Hepi web stranica kao i ostale podstranice (Hepi Asistencija, Obitelji 3plus). Na stranici su programirana dodatna polja za opis slika, uvedene su opcije kontrasta crno-bijelog teksta i pozadine, povećanja/smanjenja fonta, podcrtavanja sadržaja, fonta za disleksičare, omogućeno je navigiranje tipkovnicom i unos alt tagova za slike, a slika računa je pretvorena u čitljivi PDF dokument.

HEP Opskrba je prvi opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj koji je internetsku stranicu prilagodio slijepim i slabovidnim osobama. Time je, kao i čitava HEP grupa, uz niz drugih iskoraka u odnosima s kupcima, ponovno potvrdila liderski položaj na hrvatskom energetskom tržištu.

HEP Lansirana stranica Hepi za slijepe i slabovidne osobe