HEP – vodeći promotor elektromobilnosti u Hrvatskoj

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnosti.

Početkom 2015. godine započinje ciklus izgradnje niza ELEN punionica u hrvatskim gradovima na temelju sporazuma potpisanih s gradovima, gospodarskim subjektima te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te tako doprinijeti očuvanju okoliša.

Prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, HEP je do sada postavio i pustio u pogon 50-ak  javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, a od gradova kontinuirano prikuplja iskaze interesa te prati regionalni raspored nabavljenih električnih vozila kako bi i dalje širio mrežu javne infrastrukture. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr .

U idućih nekoliko godina HEP planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora. Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Tako kroz sufinanciranje od strane Europske unije HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

Zbog svega navedenog, HEP-u je za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.